Intosome-blogi

Oletko kala vai sukeltaja?

Yksi usein esiin nostettu trendi tai eroavaisuus on nettisukupolven ja telkkarisukupolven erilaisuus. Nuoret ovat netissä kuin kotonaan ja vasta hiljalleen astumassa työelämään, kun taas telkkarisukupolvi kansoittaa johtajapositiot ja eivät ole välttämättä kovin innostuneita muuttamaan tapaa jolla hommat on aina hoidettu.

Kun nämä kaksi “heimoa” laitetaan yhteen syntyy välttämättä konflikteja. Itse puhun uusista työskentelytavoista ja toimintatapojen muutoksista, joka liittyy tähän läheisesti. Muutamassa viime päivinä käydyssä keskustelussa esiin kuitenkin nousi että eiväthän nämä ole mitään uutta näille nuorille vaan luonteva osa arkipäivää.

Eivät nuoret mene nettiin ja tarkasti suunnittele millä välineillä he mitäkin tekevät. He haluavat olla yhteydessä kavereihinsa tai saada kouluprojektinsa tehtyä ja homma hoituu luontaisesti digitaalisilla välineillä ja mieluiten vielä reaaliajassa. Sähköposti on vain jotain jolla pyydetään vanhemmilta rahaa tai toimitetaan harjoitustyöt opettajalle kun se on ainoa hyväksytty tapa.

Eräs vertaus jota hyvä kollegani Nokialla käytti oli kalat vastaan sukeltajat. Netti on kuin valtameri johon vanhemmat ihmiset (minä mukaanlukien) hyppäävät happipullot selässä ja maski naamalla. Meri on kyllä kiehtova paikka ja värikkäät kalat kauniita, mutta voimme huoahtaa helpotuksesta kun pääsemme takaisin veneeseen tai kuivalle maalle turvalliseen ja todelliseen ympäristöön.

Nuoret eli nettisukupolvi taas ovat kuin kalat. He asuvat meressä ja se on heille luonnollinen ympäristö. Eivät he ihmettele vettä ja kuinka veden alla hengitetään vaan elävät omaa elemäänsä.

Sama kollega kerran kokeili nettivapaata viikonloppua piilottamalla ADSL-modeemin. Hän kuvasi sitä samaksi kuin jos olisi tukahduttanut lapsensa ja joutui palauttamaan nettiyhteyden sunnuntaina jotta lapset voivat tehdä koulutyönsä.

Teini-ikäiset lapset kotona ovat muuten toimiva tapa tutustua sosiaaliseen mediaan. Ihan seuraamalla nuorten normaalia elämää näkee kuinka nettiä voi hyödyntää.

Uudet nettityökalut ja niiden mahdollistamat uudet tavat kommunikoida, jakaa tietoa ja tehdä yhteistyötä ovat useimmille jotain uutta ja erilaista. Nettisukupolvelle ne ovat kuitenkin normaali tapa toimia. Ehkä olisikin aika vähän demystifioida koko muutosta eikä tehdä siitä elämää isompaa juttua?