Intosome-blogi

Sosiaalinen media uusien työskentelytapojen mahdollistajana

Sosiaalinen media on kuuma aihe tällä hetkellä, mutta valitettavasti keskustelu keskittyy hyvin pitkälti ulkoisen hyödyntämisen tiimoille. Vaikka uusi tapa viestiä ja markkinoida, asiakaspalvelun parantaminen ja asiakkaiden osallistaminen on tärkeää niin monille yrityksille sisäinen hyödyntäminen olisi isompi mahdollisuus.

Sosiaalisen median työkalut, kuten wikit, blogit, keskustelupalstat ja verkostoitumispalvelut, mahdollistavat uudenlaiset tehokkaammat työskentely- ja toimintatavat yrityksen sisällä. Prosessit jotka vaativat useiden ihmisten yhteistyötä tai hyötyisivät paremmasta näkyvyydestä edistymiseen ovat yleensä sopivia hyödyntämiskohteita. Lisäksi esimerkiksi sisäisen viestinnän voi muuttaa osallistavammaksi, johtamiseen voi hyödyntää blogeja, perehdyttämistä voi tehostaa wikeillä, strategiaprosessiin voi osallistaa yrityksen koko henkilöstön ja niin edelleen – hyödyntämistapoja on monia.

Olen itse ollut viemässä työskentelytapamuutoksia eteenpäin Nokialla ja nähnyt hyödyt henkilökohtaisesti. Matkan varrella yksi isommista heräämisistäni oli kuitenkin että kyse ei ole työkaluista vaan muutoksista yksittäisten ihmisten, tiimien ja organisaatioiden toiminnassa, asenteissa, ajattelutavoissa ja kulttuurissa.

Uudet työkalut mahdollistavat uudet tavat toimia, mutta eivät saa muutosta aikaan. Vaikka yritykseen tuotaisiin wiki- ja blogialusta harva lähtee niitä käyttämään vaan ihmiset pitäytyvät heille tutuissa työkaluissa eli sähköpostissa, kokouksissa ja office-dokumenteissa.

Jotta yrityksen toimintaa voidaan tehostaa täytyy nähdä oikea ongelma eli ihmisten käyttäytymisen muuttaminen. Työkalut tarvitaan, jotta uudet työskentelytavat ovat mahdollisia, mutta siitä muutos vasta alkaa.

Onneksi useissa (isoissa) suomalaisissa yrityksissä on jo herätty tähän tarpeeseen ja ollaan käynnistämässä Way of Working eli työskentelytapamuutoshankkeita. Enää ei siis tarvitse pelkästään puhua työkaluista vaan voimme siirtyä siihen mitä niillä voidaan saavuttaa ja miten tarvittavat muutokset saadaan aikaan.